LOGISTYKA TRANSPORT DROGOWY TRANSPORT SZYNOWY TRANSPORT WODNY TRANSPORT LOTNICZY
25 kwietnia 2024 r.
Reklama   +48 602 706 846     Kontakt 
www.pgt.plSingapore Airlines świętują 50-te urodziny kraju
Transport lotniczy

Singapore Airlines świętują 50-te urodziny kraju

AS

Singapore Airlines będzie serwować przez trzy miesiące dania kuchni narodowej we wszystkich klasach samolotów, ażeby uczcić 50-lecie państwowości Singapuru.

Dobrze znana osobowość kulinarną – Ms Shermay Lee, przygotowała dla naszych gości zestaw potraw kuchni „Peranakan”, bazując na rodzinnych przepisach swojej babci Mrs. Lee Choin Koon, autorki książki kucharskiej: Mrs. Lee’s Cook Book: Nonya Recipes.

Określenie „Peranakan”, oznacza w języku Malajów „lokalnie urodzony” i odnosi się do potomków wcześnie przybyłych chińskich imigrantów, którzy pożenili się  z kobietami Archipelagu Malajskiego, na którym leży Singapur. Peranakan mają tradycje kulinarne łączące różne techniki gotowania i składniki używane w kuchni chińskiej, malajskiej i europejskiej –  wpływy czasów kolonialnych.  Ta fuzja kulturowa daje kuchni Peranakan charakterystyczny, kuszący smak i urzeka wspaniałymi zapachami Dalekiego Wschodu.

Dania Perankan stanowią unikalną mieszankę południowo-wschodniej Azji i europejskiej kultury gotowania, która rozwinęła się przez wieki w kuchnię subtelną, wyrafinowaną i kompletną. Głęboko odzwierciedla nasze dziedzictwo - powiedziała Ms Lee.

Singapore Heritage Cuisine będzie serwowana na wybranych rejsach startujących   z Singapuru do września 2015 r. Wybrane dania główne będą również dostępne jako usługa „Book the Cook” dla pasażerów klas: First i Business. Pasażerowie First Class mogą zamówić zupy: „Bawan Kepiting” i „Pork Rib Soup”.  Pasażerowie klasy Premium Economy i ekonomicznej mogą oczekiwać takich specjałów kuchni Perankan jak: „Ayam Tempra” i „ Nonya Fish Curry”.

Aby w pełni ugościć naszych pasażerów SIA SilverKris Lounges na lotnisku Changi będzie serwowany inny zestaw dań niż oferowane na pokładach samolotów. Wśród nich można wymienić; „ Chinese Hawker’s Style Rojak” i „Nonya Fried Hokkien Mee”, które będą podawane wyłącznie w SIA SilverKris Lounges.

Bardzo się cieszę, że będę miała okazję podzielić się z Państwem moimi rodzinnymi przepisami i przedstawić singapurskie dziedzictwo sztuki kulinarnej szerokiej publiczności - powiedziała Ms Lee - Singapore Airlines są zobowiązane do używania wyłącznie autentycznych składników, takich samych, jakie używamy w domu. Tym sposobem jesteśmy w stanie odtworzyć ten sam wspaniały smak, nawet na wysokości ponad 11.000 m nad poziomem morza.

Ms Lee,  szóste pokolenie Perankan, została zainspirowana, aby uczyć się już w młodym wieku gotowania wg  tradycyjnych przepisów babci, potem studiowała także we francuskim instytucie kulinarnym - Le Cordon Bleu. Obecnie prowadzi szkołę gastronomiczną w Singapurze, jest autorką 2 bestsellerów kulinarnych.

Shermay ma znaczący wkład w zachowaniu dziedzictwa sztuki kulinarnej Singapuru, a my cieszymy się z naszej współpracy w przygotowaniu specjalnych posiłków na naszych pokładach i Business Lounges, aby uczcić 50-te urodziny - powiedział Mr. Tan Pee Teck, Vice Prezes Singapore Airlines ds. Produktu i Serwisu. Kuchnia jest bliska naszemu sercu a także  nasza Singapore Heritage Cuisine, która oferuje te same potrawy, z którymi dorastało wielu Singapurczyków. Jesteśmy poruszeni, że możemy zaoferować pasażerom z całego świata kuchnię taką jak w domu i jest to doskonała kontynuacja naszego projektu „Home away from home”.

Do września 2015 pasażerowie mogą dowiedzieć się więcej o bogatej historii i kulturze Singapurskich Peranakanów, przedstawiając kartę pokładową Singapore Airlines mogą bezpłatnie zwiedzić Muzeum Perankan w Singapurze w ramach współpracy pomiędzy naszymi  Liniami Lotniczymi i Radą Dziedzictwa Singapuru.

 



« powrót
Biuro Brokerskie Omega